In navolging van bijvoorbeeld Anne Frank en haar familie krijgen nu ook de laatste in de oorlog omgebrachte Borculose Joden een Stolperstein.
In navolging van bijvoorbeeld Anne Frank en haar familie krijgen nu ook de laatste in de oorlog omgebrachte Borculose Joden een Stolperstein.

Eindelijk ook Stolpersteine voor verkoopster Gousje en de andere Borculose Joden

  Cultuur

In Borculo worden op maandag 30 april Stolpersteine gelegd in aanwezigheid van nabestaanden van Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zo krijgen de weduwe van de Hofstraat en textielverkoopster Gousje weliswaar geen graf, maar wel een steentje.

Borculo - Voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak kende Borculo een grote Joodse gemeenschap. Omdat de grens met Duitsland niet ver weg is, vluchtten na de Kristallnacht op 10 november 1938 veel Joden naar de Achterhoek en dus ook naar Borculo. Ze kregen er verblijfsvergunning en zochten werk. Zo ging de tenger gebouwde Julius Löwenberg uit Ochtrup de boer op met textiel. Hij nam de boerinnen de maat en zijn vrouw naaide thuis de jurken en de schorten.

Tot de oorlog uitbrak. Tussen de grote razzia van 18 november 1942 en eind maart 1943 werden alle Borculose Joden weggevoerd. Nu liggen er voor heel veel huizen in Borculo kleine vierkante gedenksteentjes van messing, zogeheten 'Stolpersteine', met daarop de namen van de voormalige Joodse bewoners. De kinderen van de Jorisschool hebben dit voorjaar in de aanloop naar 4 mei de steentjes nog gepoetst.

De Stichting Synagoge Borculo ontdekte dat nog een aantal steentjes ontbrak. Deze worden op 30 april geplaatst bij een zevental huizen in het bijzijn van de eventuele nabestaanden. Zodat je de naam kunt lezen van dat meisje van achttien dat vergeefs bij haar tante in Wassenaar een goed heenkomen heeft gezocht. Of van dat kleine gezin dat in alle rust met grootmoeder aan de Burgemeester Bloemersstraat heeft gewoond. Of van die weduwe aan de Hofstraat die de overvalwagen in moest die op het Muraltplein gereed stond. Of van Gousje die een winkeltje had in garen en band. Of van die dochter uit de vrome familie Hartog die teruggekomen was naar Borculo om haar oude moeder te verzorgen. Of het kleine gezin van de caféhouder aan de Nieuwe Veemarkt. Of die drie vluchtelingen uit Bentheim.

Geen van allen hebben ze een graf. Alleen een klein gedenksteentje in de straten van Borculo, dat haastige voorbijgangers uitnodigt om zo nu en dan toch even stil te staan. Opdat wij niet vergeten.

Meer berichten