Kunstenaars van Kunstkring B-Art      Harry Lankveld, Claudy Cellier, Louise Bierhuizen, Dolf Bierhuizen en Marianne Appels aan het werk. Foto: René Appels
Kunstenaars van Kunstkring B-Art Harry Lankveld, Claudy Cellier, Louise Bierhuizen, Dolf Bierhuizen en Marianne Appels aan het werk. Foto: René Appels

Berkellandse kunstenaars tonen werk tijdens Duitse feestdagen

  Cultuur

De komende twee maanden zullen vijf Berkellandse kunstenaars van de Kunstkring B-Art nog een flinke hoeveelheid tijd en energie moeten steken in hun medewerking aan een Europees project dat op 6 mei in Bocholt gepresenteerd zal worden. Door Dolf Bierhuizen

Berkelland - Ieder jaar vindt in de maand mei alle Duitse bondsstaten de Europawoche plaats. Daarin worden twee dagen herdacht: 5 mei, de oprichting van de Raad van Europa en 9 mei, de Europadag, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Een week waarin met steun van de overheid allerlei activiteiten met een Europees tintje worden georganiseerd.
In Bocholt heeft men het initiatief genomen om tijdens het jaarlijkse kunstevenement Kunstcarrée het project 'KulturGut Europa 2018 – Interpretationen' te organiseren.

Tijdens dit project komen 4 groepen kunstenaars, ieder bestaande uit 5 personen, bij elkaar. Een uit Bocholt zelf, een uit Monschau, een uit de Belgische plaats Bocholt en een uit Berkelland. Hiervoor hebben de Duitsers een beroep gedaan op de Berkellandse kunstkring B-Art.
Na een eerste overleg in februari, waarin besloten werd tot een gezamenlijke aanpak, zijn de plannen inmiddels zo ver uitgewerkt dat de vier groepen op hun eigen locatie hun aandeel in de opdracht kunnen gaan uitwerken. Een bijkomende gedachte daarbij is dat, in het kader van de Europese eenwordingsgedachte, specifieke karakteristieken vanuit de eigen regio in het ontwerp moeten worden opgenomen. Hoe dat gebeurt wordt graag aan de creativiteit van de deelnemende kunstenaars overgelaten. De vijf Berkellandse B-Art kunstenaars Dolf Bierhuizen (houtsculpturen), Louise Bierhuizen (keramiek), Harry Lankveld (houtsculpturen), en Claudy Cellier en Marianne Appels (beiden schilderijen) hebben eind vorige week de opdracht in meer detail uitgewerkt. De benodigde basismaterialen zijn in Bocholt zover klaar gemaakt; het echte werk kan nu beginnen.

Ongetwijfeld zal er nog enkele malen enig overleg met de andere drie teams moeten plaatsvinden, maar op 5 mei zullen alle bewerkte onderdelen vanuit de 4 locaties in Bocholt verzameld en tot een geheel samengevoegd worden.

Op zondag 6 mei vanaf 10.00 uur zal het kunstwerk op de Crispinusplatz in Bocholt door de 20 deelnemende kunstenaars gepresenteerd en desgevraagd ook toegelicht worden. Daarnaast zullen deze kunstenaars samen met een groot aantal andere Europese kunstenaars hun eigen kunst aan de doorgaans talrijke bezoekers van Kunstcarrée kunnen laten zien. De toegang is gratis.

Meer berichten
Shopbox