Sjoerd Kuipers verzorgt een cultuurhistorische verkenning van de Moorse kunst en architectuur in de Spaanse regio Andalusië. Foto: Sjoerd Kuipers
Sjoerd Kuipers verzorgt een cultuurhistorische verkenning van de Moorse kunst en architectuur in de Spaanse regio Andalusië. Foto: Sjoerd Kuipers

KunstKring Ruurlo breidt haar activiteiten uit met lezingen

  Cultuur

De Kunstkring Ruurlo voegt een nieuwe activiteit toe aan haar programma. Op woensdag 28 februari zal een reeks van zeven lezingen van start gaan met 'Moors Andalusië'. Door Kunstkring Ruurlo

Ruurlo - Sjoerd Kuipers verzorgt aan de hand van beelden en een viertal korte films een boeiende cultuurhistorische verkenning van de Moorse kunst en architectuur in de Spaanse regio Andalusië. De lezing wordt gegeven van 14 uur tot 16 uur in de theaterzaal van het Kulturhus, Nieuwe Weg 5 in Ruurlo.

De gelegenheid om deze activiteit op te nemen in het programma van de KunstKring Ruurlo deed zich voor toen de 'Maatschappij tot Nut van het Algemeen' in Ruurlo ophield te bestaan. Miep van Stokkum organiseerde al lange tijd met veel enthousiasme lezingen voor 't Nut. Zij nam de uitnodiging om voor de KunstKring Ruurlo deze nieuwe activiteit met haar kennis en jarenlange ervaring op te starten, vorm te geven en te begeleiden graag aan.

Voor het jaar 2018 had zij inmiddels zeven lezingen gearrangeerd en deze krijgen nu een plaats binnen het totale programma van de Kunstkring Ruurlo. Het zijn lezingen met een cultuurhistorisch karakter, waarbij kunststromingen en kunststijlen met woord en beeld worden beschouwd.

'Moors Andalusië' vertelt over de Moorse periode. Tijdens het kalifaat van Córdoba (achtste tot en met tiende eeuw) beleefde Spanje 'de gouden eeuwen van Andalusië'. In de 10e eeuw was Córdoba de grootste stad van Europa en het was tevens centrum van cultuur, politiek en economie. Uit deze periode dateren de beroemdste monumenten van Spanje: de Grote Moskee (La Mezquita) van Córdoba en het Alhambra in Granada.

Na de herovering door de katholieke koningen 'reconquista' bouwden deze in de Mezquita een gotische kathedraal, de paleizen (Alcázars) in Cordoba en Sevilla in mudéjar-stijl en in het Alhambra een Renaissance Paleis. Na een inleiding over de Moorse geschiedenis van Andalusië neemt Sjoerd Kuipers de toeschouwers mee tijdens een filmische rondleiding door deze markante monumenten. Hij sluit af met een toelichting op de typisch Spaans-Arabische muziek in de films.

Graag aanmelden via email: lezingen@kunstkringruurlo.nl. Kosten: 10 euro incl. koffie of thee, te betalen bij binnenkomst.

Meer informatie:

www.kunstkringruurlo.nl/lezingen

Meer berichten