Kasteel Ruurlo, de nieuwe vestiging van Museum MORE, trok in het eerste half jaar al 120.000 bezoekers. 
Kasteel Ruurlo, de nieuwe vestiging van Museum MORE, trok in het eerste half jaar al 120.000 bezoekers.  (Foto: Michael van Oosten )

Goed jaar voor Achterhoekse musea

  Cultuur

2017 Was een goed jaar voor de Achterhoekse museumbranche. Een paar grote nieuwe musea openden hun deuren en daarmee wisten ook veel kunst- en cultuurliefhebbers de Achterhoek te vinden.

Achterhoek - De Achterhoek biedt een divers en verrassend aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Naast het bestaande aanbod kreeg de Achterhoek er in 2017 een aantal culturele parels bij. Museum MORE opende naast haar vestiging in Gorssel een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. In Zutphen kwam er nieuw museum bij: het Geelvinck Muziek Museum, dat ook een vestiging in Amsterdam heeft. Ook gingen de vernieuwde Musea Zutphen open voor publiek op een nieuwe locatie in de historische binnenstad, aan het Hof van Heeckeren. 2017 Was ook het jaar van het honderdjarig jubileum van de kunststroming De Stijl. Nederland vierde dit met het feestjaar Mondriaan to Dutch Design. Villa Mondriaan in Winterswijk was hierbij nauw betrokken.

Brand in Almen
Het STAAL museum in Almen, over de Achterhoek van dichter A.C.W. Staring, zou ook het afgelopen jaar open gaan. De opening moest echter vanwege brand uitgesteld worden. Naar verwachting gaat het museum in de zomer open.

Bezoekersaantallen
De bezoekersaantallen liegen er niet om. Het unieke Lalique Museum in het Hanzestadje Doesburg mocht het afgelopen jaar 22.000 bezoekers verwelkomen en het imposante Kasteel Huis Bergh in 's -Heerenberg sloot het jaar af met bijna 30.000 bezoekers. De vernieuwde Musea Zutphen, die in mei 2017 openden, onthaalden in het eerste halfjaar circa 50.000 bezoekers.

Topjaar voor MORE
Voor Museum MORE & Kasteel Ruurlo was het een regelrecht topjaar. Hans Melchers' musea sloten het jaar af met een gezamenlijk bezoekersaantal van 270.000 bezoekers. De nieuwe vestiging Kasteel Ruurlo had al binnen een half jaar 120.000 bezoekers. Museum MORE in Gorssel werd door 150.000 mensen bezocht.

Campagne
In 2015 werd op initiatief van een aantal grote musea en Stichting Achterhoek Toerisme de campagne Musea in de Achterhoek in het leven geroepen. De campagne draagt bij aan de regionale en landelijke zichtbaarheid van de Achterhoekse Musea. Binnen de campagne wordt elk jaar een museumbrochure ontwikkeld waarin zich alle deelnemende musea presenteren. Deze is verkrijgbaar bij de deelnemende musea, VVV's en Toeristische Informatiepunten in de Achterhoek.

Info:

musea-achterhoek.nl
 

Meer berichten
Shopbox