Achterhoekers vieren verjaardag op eigen wijze

  Cultuur

De viering van '350 jaar Achterhoek' dit jaar heeft brede steun verworven. Van allerlei kanten is enthousiast gereageerd en ingehaakt op de plannen hiervoor. Op dinsdag 2 januari werd in Eibergen het officiële logo van de viering gepresenteerd.

eibergen - De projectgroep vestigt de aandacht op het jaar 1668, dat kan worden gezien als het ontstaansjaar van de streeknaam. Toen publiceerde de dichter en predikant Willem Sluiter (Neede, 1627) zijn bekendste dichtregels: "Waer iemant duisent vreugden soek/ Mijn vreugt is in dees' achter-hoek." Hieraan is volgens velen de naam ontleend. Als officieel startsein voor de activiteiten heeft de initiatiefgroep dinsdag 2 januari bij museum De Scheper een spandoek opgehangen met het officiële logo van de viering.

De projectgroep wil graag een stimulans vormen voor activiteiten van anderen, maar kiest er voor dit iedereen op de eigen manier en op eigen kracht te laten doen. In Rekken haakt men komende zomer rond het jaarlijkse corso op het dahliaveld bij de Piepermolen in op het thema. Fotoclub Berkelland onderzoekt onder de noemer 'Sluitertijd' de mogelijkheden voor activiteiten dit jaar. Een striptekenaar zocht contact om te onderzoeken of een moderne reactie op Sluiters werk is te geven en een popgroep bood al haar diensten aan voor een optreden bij bepaalde gelegenheden.

Meer info:

www.willemsluiter.nl

Meer berichten
Shopbox