Logo berkelnieuws.nl


Een repetitie van het openluchtspel in Borculo. De eerste voorstelling is vrijdag 14 juli. Ongeveer de helft van de groep heeft een rol in het toneelstuk, dat dit jaar over de Indië-gangers gaat.
Een repetitie van het openluchtspel in Borculo. De eerste voorstelling is vrijdag 14 juli. Ongeveer de helft van de groep heeft een rol in het toneelstuk, dat dit jaar over de Indië-gangers gaat.

Toneelvereniging Ons Genoegen: 'Iedereen met aanleg is welkom'

  Cultuur

Op het jaarlijkse openluchtspel op 't Galgenveld is Borculo nog niet uitgekeken. Elk jaar in de zomer is er in het openluchttheater een voorstelling te zien. "Dit is alweer de 25ste keer, een jubileum. Er is altijd veel animo. Meestal verkopen we tussen de 2500 en 2600 kaarten. Een voorstelling trekt doorgaans zo'n 600 bezoekers", zegt woordvoerster Jo Nekkers namens de organisatie van het openluchtspel.

BORCULO - De eerste voorstelling is op vrijdag 14 juli. In totaal zijn er vijf uitvoeringen. De laatste is op zaterdag 22 juli. Voor het jaarlijkse toneel in de buitenlucht trekken de buurtvereniging Dijkhoek en toneelvereniging Ons Genoegen uit Dijkhoek gezamenlijk op. In totaal bestaat het gezelschap uit bijna vijftig personen.

Ongeveer de helft van de groep heeft een rol in het toneelstuk, dat dit jaar over de Indië-gangers gaat. "Het lukt ons elk jaar weer om dit voor elkaar te krijgen. Maar het is niet zo dat iedereen uit Dijkhoek en Borculo komt. We hebben ook toneelspelers uit Ruurlo. Ook is er iemand uit Markelo die meespeelt. Hij is een kennis van de regisseur. Iedereen is welkom die aanleg voor toneelspel heeft", zegt Nekkers. De organisatie komt uit Dijkhoek en de voorstellingen zijn altijd in het sfeervolle theater naast het gelijknamige openluchtbad. Bezoekers komen uit de hele regio. "Ik krijg aanvragen voor kaarten van heinde en verre. Uit Enschede en Almelo bijvoorbeeld. Ook komen er bezoekers uit Vreden. Verder zitten er vaak veel campinggasten op de tribune."

Ze zegt dat de toneelspelers elk jaar veel zin hebben om een nieuw stuk te laten zien. De buurtvereniging en de toneelvereniging uit Dijkhoek hebben zelfs meerdere jaren twee verschillende opvoeringen gepresenteerd. "Zes of zeven keer was er ook een kerstspel. Maar daar zijn we op een gegeven moment mee gestopt. Voor veel toneelspelers was dat iets teveel van het goede. We moesten toen vlak na afloop van de zomeruitvoeringen alweer beginnen met de voorbereiding van het kerstspel. Het is best mogelijk dat we ooit weer een kerstuitvoering verzorgen. Maar dit jaar zal dat niet gebeuren", zegt Nekkers. De organisatie kiest jaarlijks voor een bestaand stuk. Ditmaal is gekozen voor De Indiëgangers. De voorstelling gaat over een boerengezin met twee jongens, die in 1947 naar het toenmalige Nederlands-Indië zijn vertrokken. Hun afscheid gaat gepaard met verdriet. Na drie jaar keren ze terug. De Indiëgangers is een voorstelling met een serieuze ondertoon, maar er is ook humor in verwerkt. Bij slecht weer zijn er uitwijkdata.

openluchtspelborculo.nl

reageer als eerste
Meer berichten