Foto:

Column Frank van Amersfoort: Op volle kracht?

  Column

Vakantie voorbij, eerste week dat de scholen weer zijn begonnen hebben we ook achter de rug. Alles weer op volle kracht, of toch niet? Op volle kracht, dat kan prima indien je tijdens je vakantie ook actief bent geweest. Anders maar even rustig aan. Ik heb hier natuurlijk over het belasten van ons fysiek.

Je begrijpt als je bijvoorbeeld van mei tot en met augustus niets hebt gedaan tijdens je zomerstop van voetbal, volleybal of welke sport dan ook, dat het niet handig is om er gelijk weer volle kracht tegenaan te gaan. Een periode van 2 tot 4 weken niet of minder actief zijn, betekent daarna weer rustig opbouwen. Een bepaalde basisconditie zal altijd blijven bestaan, maar afname van onze prestaties zijn zeer snel merkbaar. Vooral als je je lichaam geregeld op de proef stelt. Heb niet het idee om gelijke volle bak sprints te trekken tijdens je eerste training, je hardlooptempo van 4,30 minuut per km te lopen of drie sets van 10 herhalingen met 80 kg te bankdrukken. Als dit je inspanningen waren voor de vakantie, doe je er zéér verstandig aan om rustig te starten. Bij de vereniging houden ze er zeker rekening mee en zullen ze je het vast vertellen hoe dit op te bouwen. Bij het hardlopen niet gelijk naar een uur met een bepaald tempo. Haal het tempo omlaag en maak in eerste instantie de ronde wat korter. In de fitness doe je er goed aan om de herhalingen wat omhoog te halen en het gewicht met 25 procent te verlagen.

Voel je eerste trainingen weer aan, maak contact met je lichaam, voel hoe je beweegt maar ook de dag erna. Na 2 of 3 trainingen kun je alweer gaan verzwaren. Je hebt niets aan een slechte start aan het begin van je seizoen of na je vakantie. Doodzonde om direct met blessures te kampen, pijnlijke kuiten en schenen rond te lopen of met ontzettend veel (verkeerde) spierpijn. Het voelt ook veel lekkerder om rustig te starten. Voor je lichaam en voor je hoofd.

Mijn advies: doe het lekker rustig aan de eerste weken.

Frank van Amersfoort, personaltrainer, (voedings)coach en tevens eigenaar van The Chariot sport & healthcenter

Meer berichten