Logo berkelnieuws.nl


Column Frank van Amersfoort: Vraag hulp!

  Column

Wat klinkt dat zorgelijk, of toch niet? Tijdens mijn instructietrainingen, coachingsessies of personaltrainingen kom ik er vaak achter dat mijn klanten het niet zelf kunnen. Vaak zien ze dit nog als zwakte ook. Ze zitten dan met het idee dat ze het zelf allemaal voor elkaar moeten kunnen krijgen. Ik kan je gelijk zeggen dat alles niet vanzelfsprekend is.

Natuurlijk zijn er richtlijnen voor bewegen en voeding. Maar hoe krijg je dit nu bijvoorbeeld georganiseerd, wat voor activiteiten passen erbij jou of hoe bereken je dan je voeding? Tot voor kort nog zei een klant: geweldig die voedingsapp van The Chariot, dit helpt mij echt anders had ik het niet geweten. Maar ook andere gadgets kunnen helpen, zoals activity trackers en elektronische krachtcirkels, waarbij je geleid wordt zijn populair. Maar ook een voedingscoach wordt steeds vaker geraadpleegd of zelfs een personaltrainer omdat de klant zelf de motivatie niet kan vinden, de kennis niet heeft of niet weet hoe die moet beginnen.

Is dit dan falen of moet jij je hiervoor schamen of dan onzeker over voelen? Of het nu beweging, voeding of andere inzichtelijkheden zijn die je mist, vergeet niet voor elk onderdeel is er iemand die zich daar in gespecialiseerd heeft. Dus denk niet dat het slecht is dat je het zelf niet weet. Voor een beweegbegeleider of voedingscoach gaat al snel iemand tussen 3 en 4 jaar naar school, om nog maar niet te spreken over een psycholoog of mentalcoach, die nog veel langer studeren.

Ook dat laatste komt geregeld voor in onze trajecten, dat wij iemand moeten verwijzen naar een psycholoog, omdat er zaken aan het licht komen die eerst opgelost moeten worden alvorens wij samen met de klant verder kunnen. Is dat dan slecht? Nee zeker niet. Ik zeg dan maar zo: maak de beste versie van jezelf, en als dit erbij hoort dan is dat zo. Ervoor schamen? Nee, totaal niet! Alleen als je er niet mee aan de slag gaat doe jij jezelf te kort. Dat is toch zonde?!

Frank van Amersfoort, eigenaar en personaltrainer bij sport- en healthcenter The Chariot

1 reactie
Meer berichten
CustomHtml_1