De geslaagden na afloop van de cursus vorig jaar. Dit jaar start er in Rekken weer een Beweeg Zeker cursus voor 65-plussers.
De geslaagden na afloop van de cursus vorig jaar. Dit jaar start er in Rekken weer een Beweeg Zeker cursus voor 65-plussers. (Foto: PR)

Deelnemers eensgezind over succes 65+ valpreventiecursus

Rekken - 'Sinds ik de cursus heb gevolgd, ben ik niet één keer meer gevallen. Dat terwijl ik voorheen vaak viel. Ik ben vooral veel bewuster gaan bewegen.' Ruud Tukkers blikt samen met andere deelnemers van de Beweeg Zeker valpreventiecursus terug op leerzame lessen. 'De oefeningen die ik hier heb geleerd, doe ik dagelijks; gewoon aan de wastafel tijdens het tandenpoetsen.' Mede-cursisten knikken instemmend en voegen hun eigen goede ervaringen toe. Het is een kleine, gezellige reünie na afloop daar in het dorpshuis in Rekken.

Na het succes en de goede ervaringen van de reeks lessen van afgelopen jaar in Den Hof hebben gymvereniging Gareo en Sportfederatie Berkelland besloten opnieuw een cursus te starten in Rekken. Een mooi bedrag uit het Menzisfonds helpt dit mogelijk te maken.

Als 65-plusser wil je natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en fit blijven. Een valpartij kan roet in het eten gooien. Jaarlijks valt dertig procent van de mensen ouder van 65 jaar. Dat percentage loopt op naar 42 procent voor senioren boven de zeventig jaar. Zo'n valpartij kan nare gevolgen hebben. Botbreuken en hersenletsel zijn het risico. Vaak ontstaat er angst om opnieuw te vallen. De Beweeg Zeker cursus leert 65-plussers in vijftien lessen steviger op hun benen te staan en meer balans te krijgen. Ook krijg je tips om dagelijkse handelingen in en rond huis veilig(er) uit te voeren.

Mina Rhebergen heeft net als Tukkers goede ervaringen: 'Ik heb oefeningen geleerd waardoor ik gemakkelijker en langer kan tuinieren.' Balans, bewegen en valpreventie zijn echter zeker niet de enige redenen om de cursus weer naar Rekken te halen: gezelligheid en samenkomst zijn net zo belangrijk. Daar hoort iedere week een kopje koffie na afloop bij. De lessen zijn laagdrempelig en voor iedereen te volgen.

Door subsidies en een gift uit het Menzisfonds slagen Gareo en de Sportfederatie erin de cursus goedkoop aan te bieden. Kosten zijn slechts 30 euro. De lessen vinden wekelijks plaats op woensdag van 10.00 tot 11.00 uur en starten op woensdag 30 oktober in dorpshuis Den Hof aan de Lindevoort 14 in Rekken.

Bij de prijs zitten inbegrepen: een cursusboek, bezoeken van een fysiotherapeut, bezoeken van een ergotherapeut en iedere week een gezamenlijk kopje koffie.

Interesse? Geef je op door te bellen naar 0545-476727 of via gareo@outlook.nl of info@sportfederatieberkelland.nl

Meer berichten