Aan de Havelandweg staan leden van de Vogelwerkgroep Berkelland zaterdag vanaf het vroege ochtendgloren vogels te tellen.
Aan de Havelandweg staan leden van de Vogelwerkgroep Berkelland zaterdag vanaf het vroege ochtendgloren vogels te tellen. (Foto: PR Vogelwerkgroep Berkelland)

'Vorig jaar telden we 526 aalscholvers en maar liefst 325 buizerds'

Rekken - Ieder najaar tellen vele vogelaars in heel Europa op dezelfde dag trekvogels wanneer miljoenen gevederde vrienden richting het zuiden vliegen om te overwinteren. Zo ook in Rekken.

Op zaterdag 5 oktober aanstaande staat de Euro Bird Watch 2019 gepland en Vogelwerkgroep Berkelland biedt iedereen de gelegenheid dit spectaculaire fenomeen van dichtbij te ervaren. Aan de Havelandweg, tussen Rekken en Eibergen, staan leden van de werkgroep vanaf het vroege ochtendgloren vogels te tellen. De telling begint om 7.00 uur en duurt de hele dag.

De Euro Bird Watch is erg afhankelijk van het weer. Wanneer het helder weer is en het zicht is goed dan is het ideaal om te tellen. De vogels zijn dan goed zichtbaar. Dat is ook het geval bij lichte tegenwind, want dan vliegen de vogels lager en dan worden ze eerder opgemerkt. Voor de vogels zelf is het prettig als ze rugwind hebben, dus noorden- en/of oostenwind.

De Euro Bird Watch is een jaarlijks terugkerend festijn, waarbij in zeker dertig landen in Europa vogels worden geteld. Soms worden er tijdens de Euro Bird Watch ruim 2,5 miljoen vogels genoteerd. Door het jaarlijks uitvoeren van dergelijke tellingen kan inzicht worden verkregen in voorkomen, trekgedrag en trekroutes van vogels.

Vorig jaar was het bijzonder bij de trektelpost aan de Havelandweg. Naast de gebruikelijke vogelsoorten als vinken, koperwieken, zanglijsters en graspiepers werden twee dagrecords verbroken. Er kwamen in totaal 526 aalscholvers - oude record 409 - over gevlogen en maar liefst 325 buizerds.

Dat laatste was bizar veel, want het oude record stond op 137 stuks. Dit aantal is voor de Havelandsweg uniek, maar ook voor Nederlandse begrippen is dat extreem.

Door het mooie weer was er toen veel belangstelling bij de trektelpost. Niet alleen door vogelaars, maar ook door langsfietsende en -wandelende recreanten. Velen waren benieuwd wat al die mensen met verrekijkers toch aan het doen waren. En zo hadden ze onder het genot van een heerlijk kopje koffie goede en gezellige gesprekken.

Lijkt het je je leuk om de wondere wereld van de trekvogels mee te maken en meer feitjes te horen over het bijzondere fenomeen, dan ben je van harte welkom op zaterdag 5 oktober vanaf 7.00 uur aan de Havelandweg, een zijweg van de Rekkense binnenweg, halverwege Eibergen en Rekken.

Meer berichten