Klaas Sirp Jissink (rechts) en Jan Scholten maken al geruime tijd de Berkellandse bermen schoon, maar wisten dat niet van elkaar. Tot ze elkaar troffen op de N18.
Klaas Sirp Jissink (rechts) en Jan Scholten maken al geruime tijd de Berkellandse bermen schoon, maar wisten dat niet van elkaar. Tot ze elkaar troffen op de N18. (Foto: Jaap de Boer)

Schoonmakers ontmoeten elkaar bovenop de snelweg

Eibergen - Klaas Sirp Jissink heeft een hoveniersbedrijf aan de Needseweg te Eibergen. Elke zondagmorgen maakt hij daar al jaren een wandelrondje met Everdien, zijn vrouw. Ze ruimen het daar liggende zwerfvuil op, tot aan de N18. Jan Scholten doet hetzelfde, maar dan aan de andere kant van de snelweg. Jaap de Boer, initiatiefnemer van HelemaalGroen.nl, is dolblij met dit soort 'exterieurverzorgers'.

Jan Scholten woont aan de Needse kant. Voor hem is de N18 een soort van grens geworden. Kortgeleden ontdekte hij dat er aan de overkant ook schoongemaakt wordt.

Door Klaas Sirp dus: "Sinds kort ben ik deelnemer van HelemaalGroen.nl", zegt de hovenier, "en direct viel me op dat via de gemeenschappelijke kaart zichtbaar is dat er aan de andere kant van de N18 ook mensen actief zijn. Dat wist ik eerder niet."

Jan Scholten beaamt dat. "Ik ben al wat langer deelnemer van HelemaalGroen.nl en vind het feit dat je kunt zien dat anderen ook hun best doen, het bijzondere van deze app. Het stimuleert enorm. Je voelt je niet meer de enige die de strijd tegen zwerfvuil aangaat."

Jaap de Boer, initiatiefnemer van HelemaalGroen.nl uit Geesteren, kan hier alleen maar van genieten. Dat is nou precies wat hijzelf ook ervaart en probeert over te brengen op anderen. "Individueel kun je niet zoveel, maar samen kun je wel veel bereiken. Je hoeft elkaar helemaal niet persoonlijk te kennen. In dit geval doet de een zijn best aan de Eibergse kant van de N18 en de ander aan de Needse kant. Samen maak je wel twee aangrenzende stukken schoon van zwerfvuil, een deel EibergenHelemaalGroen en een deel NeedeHelemaalGroen."

Jaap gaat voor één geheel: "Een BerkellandHelemaalGroen, in het voorjaar van 2020. Ik heb het volste vertrouwen dat dat gaat lukken. Dagelijks komen er nieuwe aanmeldingen bij."

Meer weten over dit initiatief en de app? Ga naar:

www.helemaalgroen.nl

Meer berichten