De mannen van Bekkedam in een stal van het melkveebedrijf. De maatschap doet 8 augustus mee aan De Boer Op.
De mannen van Bekkedam in een stal van het melkveebedrijf. De maatschap doet 8 augustus mee aan De Boer Op. (Foto: )

Meer comfort voor koeien bij Bekkedam

door Stefan Wegdam

Fietstocht De Boer Op

Bij vier ondernemingen kunnen fietsers tijdens De Boer Op een kijkje nemen. De Boer Op is op donderdag 8 augustus. Deze krant neemt alvast een kijkje bij de bedrijven in het gebied tussen Haaksbergen en Rietmolen. Melkveebedrijf Bekkedam is een van de ondernemingen die meedoet.

RIETMOLEN - Het is rustig aan de Oude Rietmolenweg op deze zonovergoten dinsdagochtend. En dat is niet vreemd. De Oude Rietmolenweg is een doodlopende straat. Doorgaand verkeer is er niet. Aan het einde van deze zijstraat van de weg van Sint Isidorushoeve naar Rietmolen woont de familie Bekkedam. Het gezin runt er een melkveebedrijf met zo'n 180 koeien. Op deze warme dag staan ze niet buiten. Geen enkele koe heeft zin in de hitte. Binnen in de stal is het koeler. Het is binnen aangenamer dan buiten. De familie Bekkedam wil de stallen graag laten zien aan de belangstellenden op 8 augustus. Want er is de afgelopen jaren het nodige werk verzet om de koeien meer comfort te bieden. "We hebben de stallen gerenoveerd. Alle oude stallen zijn vervangen voor nieuwe stallen. De asbestdaken zijn weg. Binnen is er ook veel veranderd. De looppaden bijvoorbeeld zijn verruimd. Bovendien hebben we ligbedden geplaatst", zegt Bjorn Bekkedam. De ligbedden zijn bezet op deze warme dag. Koeien liggen er op een zachte ondergrond. "Het zijn matrassen van zo'n vijf centimeter dikte. Koeien vinden dat fijn." Het dak van de open stal is verhoogd. Daardoor wordt het minder snel warm. "Verder komt er veel daglicht binnen, doordat de stal open is."

Bjorn, zijn broer Ruud en vader Jan willen dat de dieren op de boerderij een aangenaam leven hebben. Daarom doen ze ook mee aan het zogeheten Planet Proof van Friesland Campina. "Dat is een nieuwe melkstroom. We voldoen aan extra voorwaarden om Planet Proof te zijn. Daarbij gaat het om klimaat, dierenwelzijn en biodiversiteit. We proberen de kringloop zoveel mogelijk sluitend te houden. We verbouwen mais en gras voor onze koeien en we hebben zonnepanelen op de daken. Bovendien willen we meer biodiversiteit. We hebben enkele veldkavels ingericht als bloemweides. Dat is goed voor bijen en vlinders." Maar niet alleen koeien en insecten worden bij Bekkedam in de watten gelegd. Ook willen ze de weidevogels in het naastgelegen weiland een handje helpen. Weidevogels zoals de kievit, wulp en grutto hebben het zwaar. "Toch zien wij ze hier wel in het voorjaar. De kievit en wulp broeden hier ook", zegt Ruud Bekkedam. Tijdens De Boer Op zullen bezoekers tevergeefs over het weiland turen naar weidevogels. Het broedseizoen is namelijk al afgelopen. "In het voorjaar maaien we om de nesten heen."

Startpunt op 8 augustus is de parkeerplaats bij zwembad De Wilder in Haaksbergen. Vanaf 9.30 uur. Dit jaar gaat de fietstocht richting Hengevelde en Rietmolen.

Stefan Wegdam
Meer berichten