Henri en Kitty ter Braak heten belangstellenden welkom op hun bedrijf bij Rietmolen op 8 augustus tijdens De Boer Op.
Henri en Kitty ter Braak heten belangstellenden welkom op hun bedrijf bij Rietmolen op 8 augustus tijdens De Boer Op. (Foto: )

Ter Braak zorgt voor een betere bodem

door Stefan Wegdam

Kijkje nemen tijdens De Boer Op

Bij vier bedrijven kunnen fietsers tijdens De Boer Op een kijkje nemen. De Boer Op in Haaksbergen is op donderdag 8 augustus. Ter Braak Cultuurtechniek Haardhout & Groenvoorziening is een van de ondernemingen die meedoet.

Rietmolen - Het is niet de eerste keer dat Ter Braak Cultuurtechniek Haardhout & Groenvoorziening honderden belangstellenden op het erf krijgt. De onderneming aan de Groothuizenweg 68a deed al twee keer eerder mee aan een soortgelijk evenement. "Dat was voor een boerderijenfietstocht van Neede en Borculo. Neede was meer dan tien jaar geleden en Borculo een paar jaar later. Het waren twee drukke dagen", herinnert Kitty ter Braak zich.

Zij en haar man Henri zijn eigenaar van de onderneming in het buitengebied tussen Rietmolen en Haaksbergen. Ook voor De Boer Op van Haaksbergen op 8 augustus kunnen ze veel belangstellenden verwachten.
Ter Braak wil ze graag vertellen over de werkzaamheden. "Ik vind het mooi om de onderneming te kunnen presenteren", zegt Henri.
De werknemers van Ter Braak gaan dagelijks op pad. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het onderhouden van sportvelden. Dat doen ze in Twente en de Achterhoek. "Momenteel zijn we bij NEO in Borne bezig. Nu is er groot onderhoud. De zomerstop is begonnen. In Borne onderhouden we in totaal twaalf velden. Dat doen we ook in andere gemeenten zoals Berkelland en de Hof van Twente. Tevens verzorgen we het onderhoud bij Quick'20 in Oldenzaal", zegt Ter Braak.

Bij NEO is Ter Braak momenteel ook bezig met een renovatie van twee velden. "Daar worden hybride doelgebieden aangelegd. Het doelgebied is het meest kwetsbaar voor het gras. Een hybride doelgebied biedt uitkomst. Dat bestaat uit natuurgras en kunstgras. Het verschil zie je niet", zegt Ter Braak.

Ook in de natuur wordt gewerkt. Op het erf liggen kolossen van boomstammen. "Daar wordt haardhout van gemaakt. De bomen zagen we zelf en nemen we mee. Het hout kan voor de haard verkocht worden of gaat naar een zagerij. Dat laatste gebeurt met hout dat nog hergebruikt kan worden. Voor bijvoorbeeld het maken van tafels." Het leeuwendeel van het werk bestaat echter uit bodemwerk. "Wij verbeteren de bodemstructuur voor allerlei projecten. Dat kan van alles zijn: van sportvelden tot de natuur. Ook verrichten we snoeiwerk." Bezoekers krijgen uitleg en kunnen de machines bekijken. Daarnaast is er muziek en een hapje en drankje voor de belangstellenden. "Wij willen graag ons mooie vak laten zien aan de mensen."

Startpunt op donderdag 8 augustus is de parkeerplaats bij zwembad De Wilder. Vanaf 9.30 uur. Dit jaar gaat de tocht richting Hengevelde en Rietmolen.

 

 

Stefan Wegdam
Meer berichten