Op haar weg van de bron in Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in Zutphen drukt de Berkel haar stempel op het prachtige landschap.
Op haar weg van de bron in Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in Zutphen drukt de Berkel haar stempel op het prachtige landschap. (Foto: )

Jarig Gescher epicentrum Berkelfestival

Door Berkelland Nieuws

Feest voor jong en oud

Op haar weg van de bron in Billerbeck tot aan de monding in de IJssel in Zutphen drukt de Berkel haar stempel op het prachtige landschap en verbindt ze acht gemeentes met elkaar. Dit wordt jaarlijks gevierd tijdens het Berkelfestival in augustus. Dit jaar van 23 tot en met 25 augustus.

Berkelland - Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus worden tussen Billerbeck en Zutphen bijvoorbeeld fiets-, bus- en kanotochten, wandelingen en zelfs een Raft Regatta (vlottenrace) op de Berkel gehouden. Maar omdat het bij het Berkelfestival vooral om de ontmoeting tussen mensen gaat, is er één centrale locatie. Dit jaar is dat de gemeente Gescher. Niet zonder reden: dit jaar viert Gescher zijn vijftigjarig stadsjubileum, want in 1969 werd de gemeente in het kader van een herindeling samengevoegd uit meerdere dorpen en buurtschappen.

Om het stadsjubileum te vieren en tegelijkertijd het Berkelfestival te openen vindt op vrijdag 23 augustus op het Raadhuisplein een openingsceremonie plaats. Om 20.00 uur volgt op het plein een klassiek concert. Zaterdag treedt coverband 'Sunny Skies' uit Bonn op. Een band rond de uit Gescher afkomstige Rope Schmitz. De entree bij beide concerten is gratis. Op 25 augustus verplaatst het feest zich naar de oevers van de Berkel. Van 's morgens tot het begin van de avond vormt het park 'Berkeltal' het decor van een gevarieerd programma.

Het volledig programma wordt gepresenteerd op www.berkelfestival.eu. Hier zijn al veel activiteiten en evenementen te vinden, en er komen voortdurend nieuwe bij. Bovendien worden alle organisaties, verenigingen, bedrijven en andere belangstellenden opgeroepen nog meer activiteiten voor het Berkelfestival aan te dragen. Denkbaar zijn bijvoorbeeld activiteiten op het gebied van sport, cultuur en natuur. 'Laat uw creativiteit vooral de vrije loop', zo luidt de oproep.

Natuurlijk kan zo'n uitgebreid programma niet zonder voldoende financiële middelen worden gerealiseerd. Deze zijn grotendeels afkomstig uit het Europese subsidieprogramma INTERREG. Daarnaast gaat de dank van de betrokkenen uit naar innogy SE, dat het Berkelfestival en het Gescher stadsjubileum royaal ondersteunt.

Achtergrond

Aan beide kanten van de grens zijn de laatste jaren grote 'Berkel-processen' in gang gezet. Daaruit zijn tal van ideeën voor gezamenlijke projecten voortgekomen. Om ook grensoverschrijdende activiteiten te ontwikkelen en de mensen langs de rivier samen te brengen, hebben de Berkelgemeentes Billerbeck, Coesfeld, Gescher, Stadtlohn, Vreden, Berkelland, Lochem en Zutphen samen met het Waterschap Rijn en IJssel het project 'berkeln 2018-2020' in het leven geroepen. Met financiële steun uit het Europese subsidieprogramma INTERREG werken de projectpartners aan de verdere bevordering van de samenwerking. Het jaarlijkse Berkelfestival is hiervoor een belangrijke bouwsteen.

www.berkelfestival.eu

Franklin Veldhuis
Meer berichten