Fanny, Hans, Ruth, Fried en Jolanda (vlnr) in de deuropening van hun eigentijdse klooster: "Alles begint met liefde."
Fanny, Hans, Ruth, Fried en Jolanda (vlnr) in de deuropening van hun eigentijdse klooster: "Alles begint met liefde."

Ontsnapt aan de dwingelandij van geluk

REKKEN - Alle panden van de voormalige Rekkense inrichtingen hebben nieuwe eigenaren gevonden. Van gewone gezinnen tot een paardenhouderij met bovenwoning en van een zelfvoorzienende groepsaccomodatie tot een eigentijds klooster.

Dat eigentijdse klooster betreft De Kappe, het witte pand aan de Panovenweg 7. Het is in 1962 gebouwd als huis voor zusters die werkten op de inrichting. Later werd het een hostel voor mensen die voor een of twee dagen op bezoek kwamen op de inrichting. Nu wonen Fried, Jolanda, Hans, Ruth en Fanny er. Ze hebben allemaal hun eigen onderkomen en delen een gemeenschappelijke ruimte. In de ruimtes die nog vrij zijn, zijn mensen welkom om bijvoorbeeld een boek te schrijven of een scheiding te verwerken.

Het vijftal, in leeftijd variërend van 43 tot 58 jaar en afkomstig uit onder meer 's Heerenberg, Den Haag, Limburg en Vlaanderen, ziet zichzelf als 'zelfgekozen familie'. Vlaamse Ruth: "Bij ons thuis verliep het samenwonen vroeger niet lekker. Er was geen respect voor elkaars verschillen. Er werd vooral veel verzwegen. Het móest leuk zijn, vonden mijn ouders. De 'dwingelandij van geluk' noem ik dat." Hier is dat respect er wel. Hans: "Hoe leef je samen zonder dat je verzeild raakt in een systeem van geboden en verboden? Dat proberen we hier." Ruth: "We stellen hier niet bij voorbaat regels. Uiteindelijk heb je die natuurlijk wel nodig, maar die bepalen we gaandeweg. En gewoontes ontstaan wanneer we die allemaal fijn vinden."

Er hangt geen wietlucht en de haren zijn keurig geknipt, maar van binnen zijn het regelrechte hippies. Ze prediken immers liefde. "Alles begint met liefde", aldus Fried, die net als Hans enige tijd antikraak woonde in een van de andere Rekkense panden. "Veel mensen leven teveel met hun hoofd. Wij hebben ervoor gekozen met ons hart te leven." Fanny, de benjamin van de vijf, leerde haar hart pas onlangs te volgen. "Ik had een huis in Enschede en een goede baan bij de gemeente. Ik wist diep van binnen echter al een paar jaar dat het anders moest. Vorig jaar ontmoette ik Ruth bij het Land van Lisa (zie: landvanlisa.nl) hier in Rekken. Het was letterlijk liefde op het eerste gezicht. We voelden een diepe verbondenheid."

Op de vraag hoe vijf mensen met nauwelijks inkomen (slechts twee van hen hebben betaald werk buiten de deur) zich zo'n groot pand kunnen veroorloven, geeft Ruth antwoord: "Ik was me er nooit zo bewust van, maar bleek recht te hebben op een deel van het familiefortuin. Van dat geld heb ik dit huis kunnen kopen."

Op zaterdag 13 juli zal burgemeester Joost van Oostrum het pand om 14.00 uur openen. Het draagt vanaf dat moment de naam De Monasterij, een verbastering van het Engelse 'monastry', ofwel klooster. Hans: "Het is een eigentijds klooster. Niet gebaseerd op onthouding van alle aardse geneugten, maar wel een plek van liefde en bezinning." Rekkenaren en andere geïnteresseerden zijn welkom die middag een kijkje te komen nemen.

Meer berichten