Vader Klarendag benadrukt belang van speeltuinen

Borculo - Speeltuinvereniging de Koppel in Borculo verzorgt zaterdag 22 juni de jaarlijkse Vader Klarendag. De activiteitencommissie mag dan nieuw zijn, deze traditie laten ze niet varen. Wel wordt de Vader Klarendag in een nieuw jasje gestoken.

Kinderen kunnen die middag van 12 tot 15 uur geschminkt worden, armbandjes maken, cupcakes versieren en zelf een schilderij maken.

Vader Klarendag is meer dan een eeuw geleden in Amsterdam ontstaan, vertellen Harm, Marloes en Mona van de activiteitencommissie: "Rond 1880 werden in een aantal steden speeltuinen gesticht, maar ze raakten bij gebrek aan toezicht en onderhoud spoedig in verval. De Amsterdammer Uilke Jans Klaren, beter bekend als Vader Klaren, trok de conclusie dat de arbeidersbeweging zelf moest zorgen voor volksspeeltuinen. In 1900 stichtte hij de Oosterspeeltuin, die geheel door de arbeiders werd gebouwd. Dit voorbeeld vond navolging en stond aan de basis van het landelijke volksspeeltuinwerk. Vader Klaren wordt in Amsterdam en omgeving nog altijd geëerd met een feestelijke Vader Klarendag om zijn pionierswerk. Hier in de Achterhoek leeft het helaas niet zo, maar Speeltuin de Koppel viert dit feestje nog elk jaar om het belang van speeltuinen en buiten spelen te benadrukken."

De toegang is gratis voor zowel leden als niet-leden. Lekkers helpt de kinderen van de kleine trek en dorst af. Tijdens deze middag kan er ook vrijblijvend kennis worden gemaakt met Speelotheek Okidoki.

Deze middag wordt mogelijk gemaakt door de sponsoring van Borculose ondernemers zoals Coop, Albert Heijn, Keurslagerij Rexwinkel, Slagerij Henk en ijsboerderij 't Dommerholt.

Meer berichten