Berkelland is 21 gediplomeerde midwinterhoornblazers rijker. Vorige week kregen evenzoveel leerlingen van het Assink Lyceum uit Neede hun oorkonde.
Berkelland is 21 gediplomeerde midwinterhoornblazers rijker. Vorige week kregen evenzoveel leerlingen van het Assink Lyceum uit Neede hun oorkonde. (Foto: Geert van der Veer)

Schooljeugd blaast op eigen midwinterhoorn

Eibergen - Berkelland is 21 gediplomeerde midwinterhoornblazers rijker. Vorige week kregen evenzoveel leerlingen van het Assink Lyceum uit Neede uit handen van Jacobus Trijsburg, voorzitter van de Geldersche Federatie Midwinterhoorngroepen, hun oorkonde.

Het begon drie maanden eerder. Toen de Midwinterhoorngroep Eibergen in december op de school vroeg wie er in de lesuren aan een echte midwinterhoorn wilde werken, gingen liefst 21 vingers omhoog. Groepslid Geert van der Veer: "We werd hier enigszins door verrast en moesten er snel werk van maken om 21 stammetjes te bemachtigen. Dat lukte. Het regelen van genoeg gereedschap zorgde voor meer hoofdbrekens, maar een oproep in de media leverde het benodigde materieel op."

Van begin januari tot medio maart is er elke week hard gewerkt. Elke maandag- en donderdagochtend werd er op school gehakt en geschuurd en tussendoor kregen de jongeren les in het bespelen van het eeuwenoude instrument.

De jongeren werden begeleid door de vrijwilligers van de midwinterhoorngroep. Geert van der Veer: "Soms zat het hen even tegen en het is natuurlijk veel werk, maar met de nodige stimulans kwamen ze toch steeds weer een stukje verder."

Op maandag 18 maart werd het project afgesloten met een toets en gebak. Een trotse voorzitter van de Midwinterhoorngroep Eibergen, Marianne Hebels, liet weten dat alle jongeren geslaagd waren en daarna ontvingen ze uit handen van de voorzitter van de Geldersche Federatie Midwinterhoorngroepen hun oorkonde. Voor de vrijwilligers was er een bos bloemen van de school.

Midwinterhoorngroep Eibergen hoopt dat deze jongeren ook in de toekomst hun gezicht zullen laten zien tijdens activiteiten van de groep in Adventstijd. "Maar het belangrijkste is dat we weer een beetje kennis van het midwinterhoornblazen hebben overgedragen aan een jongere generatie", besluit Van der Veer tevreden.

Meer berichten