De Berkelzomp De Jappe is afgelopen week weer te water gelaten.
De Berkelzomp De Jappe is afgelopen week weer te water gelaten. (Foto: Han ten Brinke)

De Jappe is weer van stal gehaald en klaar voor 'n nieuw vaarseizoen

Borculo - De Jappe is na de jaarlijkse onderhoudsbeurt weer klaar voor een nieuw vaarseizoen op de Berkel. De Berkelzomp is afgelopen week weer te water gelaten.

Daarmee gaat deze boot nu het dertigste vaarseizoen in. Da's best bijzonder en kan alleen als de boot goed wordt onderhouden door de vrijwillige schippers. Elke winter gaat de boot naar binnen in de Zompenloze om te drogen, slechte delen worden vervangen en de rest wordt geschuurd en opnieuw geschilderd. Hij glimt nu van boven tot onder en is klaar voor een nieuw vaarseizoen, dat op 1 april begint.

Leuk detail is dat in maart de duiker onder de Graaf Wichmanstraat wordt voorzien van sluisschuiven. De mogelijkheid om richting het centrum te varen, komt daardoor steeds dichterbij . Laatste obstakel is nu nog de doorvaart onder de Burgemeester Bloemersstraat.

Gerard ten Bras, secretaris van de Berkelschippers Borculo, kan niet wachten tot het weer 1 april is: "We hopen vanaf dat moment weer veel gasten te mogen ontvangen in onze Zompenloze aan de Graaf Wichmanstraat 48a, om met hen een plezierige tocht over de Berkel te maken. Naast de reguliere tocht over de oude en nieuwe Berkel zijn er net als voorgaande jaren diverse arrangementen."

Hij noemt de IVN natuurwandeling met gids en Berkelzompvaart, de zonsondergangsvaart, de dauwvaart met wandeltocht op Hemelvaartsdag, de nacht van de nachtvaart en de herfstvaart met wandeltocht. Voor de jonge vaargasten is er het kinderfeestje in de vorm van een piratentocht.

Schoolproject

Het Watermuseum in Arnhem heeft een educatief schoolproject over de Berkel samen met het Waterschap Rijn en IJssel. Ten Bras: "In Borculo en Eibergen verzorgen wij met de Berkelzomp de vaartocht als onderdeel van het project. Alle scholen in het werkgebied van het Waterschap hebben daarover inmiddels informatie ontvangen." Groepen 7 en 8 kunnen zich aanmelden via mail: info@watermuseum.nl.

Meer info over alle reguliere arrangementen via tel. 0545-271966 of neem een kijkje op

stichtingberkelzomp.nl

Meer berichten