Van links naar rechts Martin, Thomas Bücking, Ludger Wilmer, Marja Schulenberg en kunstenaar Winfried Nimphius.
Van links naar rechts Martin, Thomas Bücking, Ludger Wilmer, Marja Schulenberg en kunstenaar Winfried Nimphius.

Dader Martin helpt mee bij herstel van Borculose Badende

De man die verantwoordelijk is voor de vernieling van 'Die Badende' langs de Berkel in Borculo heeft eigenhandig meegeholpen met de restauratie. Het kunstwerk van de corpulente vrouw in badpak van de Duitse kunstenaar Winfried Nimphius werd in april vernield. Door Marja Schulenberg-v.d. Werf / St. 3e Berkelcompagnie

Borculo/Coesfeld - In alle Berkelplaatsen staat een kopie van 'Die Badende' als toonbeeld van de grensoverschrijdende belangen. De 17-jarige Martin vernielde begin dit jaar de Borculose versie. Tot zover het slechte nieuws.

In gesprek met een afvaardiging van de Stichting 3e Berkelcompagnie, die aan Nederlandse zijde verantwoordelijk is voor de Badendes, en Interkulturelle Begegnungsprojekte (IBP), die de vervaardiging van Badendes verzorgt, gaf hij aan spijt te hebben van zijn daad en hij bleek bereid de verantwoordelijkheid voor herstel op zich te nemen. Martin Althof, directeur van IBP, vroeg Martin in de sociale werkplaats DiSoCo in Coesfeld samen met kunstenaar Winfried Nimphius de reparatie uit te voeren.

Eind oktober troffen alle betrokkenen zich in Coesfeld om te zien hoe het werk vorderde. Martin was blij dat hij deze kans kreeg: "Bedankt, dat ik de kans gekregen heb om mijn fout goed te maken. Deze ervaring zal ik niet licht vergeten." Kunstenaar Winfried Nimphius: "Het was mooi om dit samen met Martin te doen. Het is immers niet vanzelfsprekend, dat een jongeman zich zo inzet om zijn daad te herstellen."

Marja Schulenberg, Nederlands bestuurslid van de Stichting 3e Berkelcompagnie: "Het is een goede zaak, dat op deze manier de Badende wordt hersteld en dat Martin tot nieuwe inzichten komt. Ik hoop dat andere kwaadwillenden nu ook inzien dat de Badendes met rust gelaten moeten worden."

Thomas Bücking, Duits bestuurslid van dezelfde stichting: "Dank aan Winfried Nimphius voor zijn goede begeleiding en dank aan IBP voor het idee en de medewerking. Per slot van rekening heeft IBP gezorgd voor overnachting, verzorging én begeleiding, zodat – zonder bureaucratische problemen – een praktisch en concreet, grensoverschrijdend sociaal project gerealiseerd kon worden."

Ludger Wilmer, bedrijfsleider DiSoCo: "Ik vond het geniaal, zoals hier de verschillende stromingen samenkwamen: de ervaren kunstenaar en de dader van de vernieling, die samen, tweetalig, grensoverschrijdend en eigenlijk hand in hand hebben samengewerkt om de reparatie van de Badende voor elkaar te krijgen.

Meer berichten