Logo berkelnieuws.nl


Morrison met zijn vader Jorrit. foto: Inge Wielens
Morrison met zijn vader Jorrit. foto: Inge Wielens

Jorrit Hondorp loopt voor Stichting Hartekind

EIBERGEN - In Nederland worden per dag vier kinderen geboren met een hartafwijking. Elk dag ondergaan drie kinderen een openhartoperatie. En elke twee dagen overlijdt een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Stichting Hartekind financiert wetenschappelijk onderzoek opdat de overlevingskansen van deze kinderen toenemen.

Op 13 september 2012 worden Louise Sluiter en Jorrit Hondorp verblijd met de geboorte van zoon Morrison. Jorrit: "We leefden op een roze wolk. Dat duurde twee weken; op het consultatiebureau werd ruis op het hart van onze zoon geconstateerd." Morrison wordt een nacht opgenomen in Winterswijk. Al de dag daarop gaat hij naar de kinderafdeling van het Radboud UMC in Nijmegen. "Morrison kwam ter wereld met een aangeboren hartafwijking, Tetralogie van Fallot. Hij had een gaatje in het tussenschot van de linker- naar de rechterhartkamer, de toegang van de rechterhartkamer naar de longslagader was vernauwd en van de rechterhartkamer was de spier verdikt." Op 2 januari 2013 onderging de drie maanden oude Morrison een openhartoperatie in Utrecht. Hij herstelt en ontwikkelt zich goed. De nu 4-jarige Morrison zit in groep 1 van de basisschool. Vóór zijn tiende levensjaar zal hij nog een keer moeten worden geopereerd. Op 18 mei 2014 kreeg Morrison een zusje.

Louise Sluiter en Jorrit Hondorp ontmoetten elkaar begin jaren 2000 als begeleiders bij de kinderdagkampen in Eibergen. Beiden zijn opgeleid voor sociaalpedagogisch werk. In 2012 kregen zij zoon Morrison. Omdat Jorrit Hondorp in 2011 in zijn werk vanwege bezuinigingen ontslag voorzag, begon hij aan een vierjarige opleiding Kunst en Techniek. Hij had het goed gezien; maart 2012 stopte zijn werk als jongerenwerker. Zes maanden later wordt zoon Morrison geboren. "Ook in de ziekenhuizen heb ik op mijn laptop aan de studie kunnen werken." Naast zijn studie traint hij wekelijks meermalen bij buitensportcentrum De Voshaar in Eibergen en neemt deel aan survivalruns. In juni 2015 rondt Hondorp zijn studie af.

En dan …, op 20 september 2015 wordt Hondorp getroffen door een hersenvliesontsteking. Er volgt een ziekenhuisopname en weer thuis een revalidatieprogramma – waaronder ergo- en fysiotherapie – dat duurt tot op de dag van vandaag. Jorrit: "Ik zit nu na veertien maanden op zeventig procent van mijn oorspronkelijke energie. Inmiddels heb ik ook de training bij De Voshaar weer voorzichtig opgepakt en met een vriend loop ik wekelijks hard, zo'n drie tot vijf kilometer." Door de hartafwijking van Morrison raken zijn ouders geïnformeerd over het onderzoek dat in Nederland wordt gedaan naar kinderen met een hartafwijking. Zij horen en lezen over de Stichting Hartekind die het wetenschappelijk onderzoek hiernaar financiert. "Die stichting doet belangrijk werk en ik vond al langere tijd dat zij meer aandacht dient te krijgen. Nu ik zelf herstellende ben, heb ik besloten deel te nemen aan een survivalrun en mij te laten sponsoren. De sponsorgelden komen ten goede aan Hartekind." Jorrit Hondorp koos voor de Dinxperloop op 18 december. Voor hem wordt het een survivalrun van vijf kilometer door 't Bargerbos in Dinxperlo. "Ik zie er erg naar uit en denk dat ik het wel red." Wilt u Jorrit Hondorp sponsoren en daarmee de Stichting Hartekind doneren? Dat kan. Ga naar www.geef.nl/actie/survival-voor-een-hartekind.

Meer berichten


Shopbox