Meester Hans van Loosen tussen een groep leerlingen van basisschool St.Ludgerus. Foto: Eveline Zuurbier
Meester Hans van Loosen tussen een groep leerlingen van basisschool St.Ludgerus. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Hans van Loosen: 'Ik heb veel geluk en plezier gehad in mijn werk'

Zwolle/Eibergen - Voordat de zomervakantie begint, neemt directeur Hans van Loosen afscheid als schooldirecteur van de Sint Ludgerus in Zwolle. Hij gaat met pensioen. Van een definitief wegblijven is voorlopig geen sprake. Zolang er nog geen nieuwe directeur voor de andere Delta-school Sint Willibrordus in Groenlo is gevonden, blijft hij nog eventjes in Zwolle waarnemen. Van Loosens begon zijn carrière in zijn geboorteplaats Eibergen.

Naar verwachting kan de nieuwe directeur Ben Bomers, die van de Willibrordusschool komt, in het najaar beginnen. "Dat valt samen met het moment dat de school wordt aangesloten op glasvezel. Een markant moment om een toekomstbestendige plattelandsschool over te dragen", verhaalt directeur Van Loosen.


Alles op zijn werkkamer straalt dankbaarheid uit en dan komen de eerste woorden eruit over zijn onderwijsloopbaan. 'Ik heb genoten van de jaren. Ik ben altijd met plezier op mijn fiets naar mijn werk gegaan. Dit is ook de boodschap die hij alle leerkrachten mee wil geven bij zijn vertrek. "Ik heb ontzettend veel geluk gehad en heb de kansen kunnen benutten die op mijn weg kwamen." Vooral zijn thuisfront is hij dankbaar voor het feit dat hij cursussen en de nodige studies heeft kunnen doen om te bereiken wat hij graag wilde. "Ik kon me erop verheugen met andere leerkrachten bij elkaar te zijn, feedback te krijgen over hoe je een school kan leiden."


De laatste tien jaar kon hij zich geheel toewijden aan het directeurschap. "Directeur zijn is tegenwoordig heel wat anders dan wat mensen vatten in 'de hoofdonderwijzer van de school zijn'. Die combinatie wilde ik niet meer." Van Loosen ziet veel overeenkomsten met 'aanvoerder zijn of de trainer zijn van een voetbalteam'. Dat was hij jarenland na schooltijd bij de plaatselijke voetbalclub ook. "Wat mij aanspreekt is met het team de lijnen voor de kinderen uitzetten en daarbij zelf de keuzes maken. Voor een dorpsschool maak je andere keuzes dan voor een school in de stad."

Een van de verdiensten van deze directeur is dat hij groot belang hecht aan een goed op elkaar ingespeeld leerkrachtenteam. Van een leerkracht van een kleine school in het buitengebied wordt veel gevraagd. Loosen spreekt alle lof uit: "Gelukkig staat er een team dat niet denkt in de krimp van de school, maar in de vooruitgang. Over vijf jaar bestaat de Ludgerusschool honderd jaar. De ouders van de kinderen, hun opa's en oma's hebben hier gezeten. Het is goed te zien dat we modern bezig zijn; goed contact hebben met de ouders en wat ik belangrijk vind is dat we 's morgens aan de deur staan om onze leerlingen te begroeten. Zij moeten zich welkom voelen."


Hans van Loosen begon op de Jozefschool in Eibergen. Daar was hij ooit leerling. Lacht: "Dan sta je ineens in de lerarenkamer waar je vroeger niet durfde te komen." Daarna stond hij 29 jaar voor de klas in Neede, op de Kardinaal Alfrinkschool en De Diekmaatschool, en werkte hij bij De Schakel in Eibergen en de Ni'je Veste en De Wheme in Groenlo.

Meer berichten