Heilzaam de hort op met Mareen Scholten

Haaksbergen/Berkelland - Mareen Scholten (47) is onlangs haar eigen onderneming 'Stappenderwijs' gestart. In haar werk als maatschappelijk werker in de gemeente Berkelland ontdekte de Haaksbergse dat het al wandelend in gesprek gaan met cliënten een goede werking had op het psychische welbevinden van hen. "De oplossingen voor vraagstukken kwamen veel sneller in beeld en eigen mogelijkheden en talenten werden ontdekt of herontdekt."

"Een aantal jaren geleden zat ik zelf in een moeilijke periode. Het was fijn dat ik van mijn werkgever een goede coach kreeg toegewezen. Ze heeft me begeleid, zodat ik naar mogelijkheden kon kijken om concrete stappen te kunnen zetten. Het gevoel van steun, oprecht meedenken zonder oordeel en denken in mogelijkheden heeft mij persoonlijk erg geholpen. Ik heb geleerd dat ik in moeilijke periodes om hulp mag vragen. In 2015 heb ik met mijn gezin een hondje aangeschaft. Het doel was om meer te bewegen en erop uit te gaan. Inmiddels is het wandelen in de natuur met al haar schoonheid de passie geworden van mijn man, ons hondje Puck en mijzelf. En nu help ik dus anderen door samen te gaan wandelen."

Scholten heeft hiervoor een opleiding tot wandelcoach gevolgd. "In februari heb ik het certicifaat behaald. En nu kunnen mensen mij dus inschakelen bij allerlei problemen. Mijn passie is om mensen hun eigen kracht weer te laten ontdekken, zodat ze de energie weer voelen stromen en antwoorden in zichzelf ontdekken, waar ze mee vooruit kunnen in hun leven."

Een wandelcoachen kan mensen onder meer helpen, die spanningsklachten ervaren, veel last hebben van stress of op een kruispunt staan in hun leven en niet weten welke richting ze op moeten gaan. "Een van de voordelen van het wandelen is dat de cliënt de coach niet per se aan hoeft te kijken. Verder wordt er, door letterlijk naar buiten te gaan en die stap te zetten, meteen al een beweging door de cliënt gemaakt in het toewerken naar oplossingen", licht Scholten een tipje van de sluier van de heilzame werking van het coachend wandelen op.

Het wandelen gebeurt in de omgeving van Haaksbergen. "Ik verbind de natuur bij het wandelen. Door het verbinden met de natuur door middel van opdrachten komen inzichten vaak heel krachtig binnen."

Het coachen gebeurt zowel individueel als in groepsverband. "Voordat iemand besluit om een wandelcoachtraject in te gaan, is er de mogelijkheid om een intakegesprek al wandelend te doen. Hierin wordt helder wat de vraag is waar de cliënt aan wil werken en zal besproken worden wat het wandelcoachen hierin kan betekenen."

Op 28 juni verzorgt Mareen Scholten een groepswandeling vanaf het Rietschot aan de Stendermolenweg in Buurse. Aanvang: 9.15 uur. De wandeling duurt zo'n 1,5 uur. Kosten: 15 euro, inclusief koffie of thee. "Zie het als een mooie kennismaking met het wandelcoachen", zegt ze. Info via tel. 06-20278444 of

stappenderwijs.nl

Meer berichten