Logo berkelnieuws.nl


Freddy Nauta aan de rand van de beroemde Meteokrater in Arizona. De inslag van een asteroïde veroorzaakte een gigantische krater.
Freddy Nauta aan de rand van de beroemde Meteokrater in Arizona. De inslag van een asteroïde veroorzaakte een gigantische krater. (Foto: )

Lezing 'Over leven en overleven in de ruimte' bij KunstKring Ruurlo

Ruurlo - Een van de grote vragen in de wetenschap en de astronomie in het bijzonder luidt: Is er ergens anders in het universum ook leven? Deze vraag heeft mensen al eeuwenlang geboeid en aangezet tot het geven van antwoorden. Freddy Nauta, al jarenlang verbonden aan de Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem, probeert vanuit deze aangeboren fascinatie geheimen te ontsluieren op basis van de laatste ontdekkingen en inzichten op astronomisch gebied. Op woensdag 30 mei van 14.00 tot 16.00 uur vertelt hij hierover in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuwe Weg 5 in Ruurlo. Door Kunstkring Ruurlo

Ooit werd de kans dat er ergens in het universum ook leven bestond uitzonderlijk klein geacht. Vooral op basis van recent onderzoek zijn de ideeën daarover compleet veranderd. Niet alleen blijkt het leven robuuster te zijn dan ooit gedacht werd. Aangetoond is dat er aardse levensvormen zijn die onverwoestbaar lijken en een ruimtereis zonder bescherming kunnen overleven. Maar ook zijn er, zelfs binnen ons eigen zonnestelsel, al verschillende plaatsen ontdekt die levensvatbaar zijn en waar mogelijk op dit moment al leven aanwezig is! Freddy Nauta zal in de lezing, die eerder aan een avonturenroman doet denken dan aan een wetenschappelijke zoektocht, een aantal heldenverhalen behandelen. Zo is er het verhaal over kleine superbeestjes die planeethoppen of over de fantastische verkenningen van werelden die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen door mechanische ruimte-avonturiers.

Freddy Nauta heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van de Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem. Al meer dan 30 jaar geeft hij lezingen, lessen en cursussen over sterrenkunde. Hij werkt mee aan radioprogramma's en is zelf een gepassioneerd sterrenkijker. Zijn astronomische schilderijen tonen aan dat hij ook een veelzijdig kunstschilder is.
Het ontstaan van de Sterrenwacht Phoenix voert terug naar het jaar 1958 toen de amanuensis en een leraar van de rijks HBS in Lochem en een huisarts uit Lochem hun gedeelde passie voor de ruimte bundelden en op eigen kracht een sterrenkijker construeerden. Dat leidde in 1976 tot de oprichting van S.A.A.L. (Stichting voor Amateur Astronomie Lochem) met als doelstelling 'het populariseren en uitvoeren van astronomische waarnemingen, ook voor belangstellenden'. In 1979 werd de sterrenwacht geopend en kreeg de naam 'Phoenix'' mee. Er zijn vaste publieksavonden en clubavonden. Op aanvraag is groepsbezoek mogelijk.

Voor meer informatie en inschrijving: www.kunstkringruurlo.nl/lezingen

Kosten: € 10,00 incl. koffie/thee, te betalen bij binnenkomst.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox