Logo berkelnieuws.nl


Boek over de familie is na jaren af

NEEDE - Hij heeft er veel, heel veel uren ingestoken. Het schrijven van zijn eerste boek was een flinke klus, zegt René Winkelhorst. "Het was een heidens karwei, maar ook een heel leuk karwei."

René Winkelhorst, altijd al geïnteresseerd in geschiedenis, heeft een ruim 200 pagina's tellend boek geschreven over de familie Winkelhorst. Hij startte zijn speurwerk al in de jaren '90 en hield zich er sindsdien in meer en mindere mate mee bezig. René surfte ontelbare uren op internet, bezocht gemeentehuizen in Eibergen en Haaksbergen en bracht bezoeken aan het Rijksarchief in Arnhem en Zwolle. Omdat zijn familie van oudsher ook in het gebied rond Vreden woont, keek hij ook in de oude kerkboeken in het Stadsarchiv Münster. Het leverde hem heel veel geschikt en waardevol materiaal op.

In het boek is een uitgebreide stamboom opgenomen, die begint rond 1680 met stamvader Hendrik Winkelhorst. René heeft oudere naamsvermeldingen van Winkelhorst gevonden in de archieven, maar het staat niet vast of die allemaal tot 'zijn' familie horen. Zijn familie komt uit de cirkel rond Vreden, Haaksbergen en Eibergen. De stamboom stopt halverwege de vorige eeuw. Dat is een bewust keuze geweest, vertelt René. Dat heeft te maken met een stukje privacy. "En ook omdat het boek anders simpelweg te dik zou worden."
Ook in het boek opgenomen zijn historische landkaarten, die zijn speciale belangstelling hebben. Verder veel feitelijke informatie over de familie Winkelhorst, foto's, verhalen over de kapel Winkelhorst en Erve Winkelhorst en kopieën uit bevolkingsregister en de burgerlijke stand. Best trots is René op de kopie van de oorkonde uit 1266 van Engelbertus Winkelhorst. "Het is de eerste en dus oudste vermelding van Winkelhorst die ik heb gevonden. Deze Engelbertus heeft op de een of andere manier een link met mijn familie." Een archivaris wees hem op het bestaan en op verzoek kreeg René een kopie opgestuurd van het Stadsarchiv Munster. Dit soort bijzondere vondsten, maakte de intensieve speurtocht alleen al de moeite waard. "Dit soort verrassingen maakt het zoeken zó leuk." Hij had meteen de aanleiding gevonden om het boek dit jaar uit te brengen. "Want 1266, dat is dit jaar 750 jaar geleden." Al met al was het een flinke klus. "Bij dit ene werk blijft het dan ook. Er zal nooit een ander boek bijkomen", zegt hij.

Wie het boek wil bestellen, kan mailen naar renewinkelhorst@kickmail.nl. Bij voorintekening kost het boek 15 euro. Moet het boek opgestuurd worden, dan komt daar 4 euro bij.René heeft geen idee hoeveel boeken er besteld gaan worden. "Maar vijftig zou ik al hartstikke mooi vinden." Hij hoopt het boek nog voor de kerst te kunnen leveren.

Reageer als eerste
Meer berichten
CustomHtml_1