De afgelopen weken werden overal in Eibergen en Rekken gastlessen gegeven om de kinderen te motiveren.
De afgelopen weken werden overal in Eibergen en Rekken gastlessen gegeven om de kinderen te motiveren.

Kinderen leren aan den lijve wat het is om water van ver te halen

Een kleine driehonderd leerlingen van de groepen zeven en acht van alle basisscholen in de voormalige gemeente Eibergen wandelen woensdag 21 september een tocht van zes kilometer langs de oever van de Berkel. Met een rugzakje met zes liter water. Ongeveer 130 kinderen van de groepen 1 tot en met 6 van de Schakel en Regenboog lopen een korte route met één fles water.

Eibergen - Waarom doe de kinderen dit? Om te ervaren wat veel kinderen elders ter wereld dagelijks mee maken. Zij lopen namelijk elke dag een fikse afstand om drinkwater te bemachtigen, dat dan ook nog niet eens echt schoon blijkt. Rotaryclub Neede zamelt al een tijd geld in, om in het Keniaanse Kitale, een eind aan deze situatie te maken. Van het geld dat onder meer door de Eibergse kinderen bij elkaar wordt gewandeld, wordt in Kitale een waterinstallatie gebouwd.

Wilde Ganzen

De burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, geeft woensdag 21 maart het startschot voor de actie Wandelen Voor Water. De kinderen worden door familie, vrienden, buren en andere bekenden gesponsord. De organisatie Wilde Ganzen is enthousiast over deze actie en heeft daarom al toegezegd elke gesponsorde euro van de kinderen met vijftig procent te vermeerderen. De verwachting is dat de opbrengst van de actie Wandelen voor Water het zelfs mogelijk maakt het water op te pompen met behulp van zonne-energie. Dan is het verleden tijd dat vrouwen en ook kinderen dagelijks gemiddeld zo'n drie uur per dag moeten lopen voor vuil drinkwater.

Wandelen Voor Water valt vrijwel samen met de jaarlijkse VN Wereld Water Dag op 22 maart. Die week wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van schoon water en goede sanitaire voorzieningen. Op de deelnemende scholen in Eibergen en Rekken is tijdens gastlessen, verzorgd door leden van Rotaryclub Neede, aandacht besteed aan het thema water.

Jaap Wolff

Oud-huisarts Jaap Wolff, lid van de Needse vereniging, is de afgelopen twee jaar voor Rotary Doctors actief geweest in dit gebied in Kenia en zo in contact gekomen met de lokale Rotaryclub. Hij ziet er ter plekke én op eigen kosten op toe dat het werk goed gebeurt en dat het geld goed besteed wordt. De installatie en het onderhoud van de put wordt door de gemeenschap zelf gedaan.

Op de website van Rotary Club Neede is aanvullende informatie over het project Wandelen voor Water te vinden:

www.rotary.nl/neede

Meer berichten
Shopbox