• Alles
 • (1)
  Fiets-Wandeltocht
 • (1)
  Lezingen
 • (4)
  Sport
 • (3)
  Evenement
 • (19)
  Cursus-Workshop
 • (1)
  Kinderevenement

Grafheuvels in Eibergen

maandag 28 januari 19:30 uur

museum

Op 28 nov. om 19.30, wordt bij Museum de Scheper in Eibergen een lezing gehouden over de grafheuvels van Eibergen. De lezing wordt gegeven door Annemieke Lugtigheid. Vanaf 2017 heeft zij, in overleg met de gemeente Berkelland, een onderzoek uitgevoerd naar de Eibergse grafheuvels.

Niet iedereen zal de grafheuvels bij Eibergen kennen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Veluwe zijn in de Achterhoek maar weinig grafheuvels bekend. Dit maakt die in Eibergen uniek. Bij de start van het onderzoek waren officieel vier grafheuvels bekend. Uiteindelijk heeft de inventarisatie geleid tot een catalogus met achttien Eibergse grafheuvels die verspreid in het buitengebied liggen. Onlangs werden nog twee grafheuvels ontdekt. Hierdoor komt het totale aantal inmiddels al op twintig en ongetwijfeld zullen er nog meer liggen.

De geïnventariseerde grafheuvels zijn niet allemaal hetzelfde. Zeven grafheuvels zijn nog grotendeels of geheel intact en nog goed zichtbaar. Zeven andere grafheuvels zijn vooral ondergronds nog intact en steken nog maar een paar centimeter boven het maaiveld uit. Zes grafheuvels zijn waarschijnlijk geheel verdwenen, bijvoorbeeld omdat ze opgegraven zijn, maar de locatie is nog wel bekend. Aansluitend aan de lezing, kan men enkele gevonden urnen bekijken. Deze urnen zijn opgenomen in de collectie van het museum. Entree € 5 incl koffie.


deel deze activiteit

Locatie

Museum de Scheper
Eibergen
Hagen 24
7151ca


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.